Megjelentek az áprilisi megújuló termelési, költség és pénzeszköz adatok

A megújuló termelés érdemben nem nőt, 364 GWh áprilisban (igaz 30 napos hónap), így a termelői költségek is szinten maradtak 12,6 Mrd Ft, a HUPX-en a KÁT mérlegkör értékesítési bevétele nőtt 8 Mrd Ft-ra a magasabb DAM árszint miatt.

A KÁT kiegyenlítő energia bruttó költség értéke jelentősen, majdnem felére csökkent az előző hónaphoz képest (ami extrém volt), ez elsősorban a termelők terheit csökkentette, ugyan akkor a fogyasztók, azaz a mi költségeink (nettó) azonban emelkedtek 881 Mrd Ft-ra. Összességében a fizetendő áprilisi KÁT Pénzeszköz értéke kis mértékben csökkent (mint általában áprilisban) 2,55 Ft/kWh-ra.

A METÁR termelés érdemben nem változott áprilisban, de a magasabb referencia piaci ár miatt a prémium és a költségek, valamint a Pénzeszköz hányad csökkent (0, 22 Ft/kWh).

Az eredő Pénzeszköz (KÁT-METÁR) a fenti események hatására kis mértékben csökkent áprilisban, 2,77 Ft/kWh értékre a MAVIR hó elejei allokációs adatai alapján. Részletesebb adatok áprilisról csak május végén várhatók.

Az allokációs adatok alapján összeállított részletes grafikonok a honlapunk villamos energia felületén találhatók.