Rendezvények

Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma IEF szakmai fórum 2021 11 30

A képhez tartozó alt jellemző üres; eloadok.jpg a fájlnév

A rendezvény előadásait az új pozíciójában dr. Botos Barbara nyitotta

A képhez tartozó alt jellemző üres; Botos-B.jpg a fájlnév

A rendezvény zártkörű volt, azon 36 ipari szakember vett részt és az elhangzott előadások diavázlatai a Tagjainknak felületen elérhetők.

A fórumon az ipari nagyfogyasztók részéről feltett kérdések elsősorban  a KÁT-METÁR mérlegkörben év végéig a MAVIR-nál felhalmozódó 30-35 Mrd Ft (egyenlegigazítás) összeg visszajuttatásának módjára vonatkoztak az ipar fogyasztók részére. Jelenleg nem tisztázott jogszabályilag a visszajuttatás időpontja és technikai lebonyolítása (MAVIR-mérlegkör felelős-végfogyasztó).

A legtöbb iparvállalat számára gazdálkodás, tervezés és „túlélés” szempontjából a 2022 Q1 periódus lesz a legkritikusabb periodus (reményeink szerint az ár visszarendeződés Q2-3-ban megkezdődik), ezért különösen fontos ennek a megújuló támogatási-finanszírozási „megtakarításnak” a mielőbbi visszajuttatása az ipari fogyasztóknak.

—-

2021 09 09 IEF Energiaár vitafórum -online

Energiaárak drasztikus emelkedésének elemzése

Az ipari energia nagyfogyasztók fórumán elemzett témakörök:

  • a kialakult villany-, gáz-, CO2 árakat, valamint az egyéb energiahordozók árait is, mint nyersolaj, megújulok stb, hazai és nemzetközi árviszonyai
  • elemezzük a hazai megújuló termelés költségvonzatait az ipari fogyasztókra és a magas villamos energiaárak hatását a Pénzeszközre
  • az EU dekarbonizációs elvárásainak/intézkedéseinek várható további hatásait (ETS, CBAM, stb) az energia árakra
  • az aktuális hazai energetikai intézkedések várható hatását (almérők, EKR, stb)

és kapcsolódó ábrák: