Nemzetközi és hazai földgáz árak

Aktuális földgáz árak frissítve: 2023 06 04

Ezt a rovatot dr. Nagy Zoltán szerkeszti

Komodity árak

Ebben a rovatban egy általános nemzetközi energiapiaci kitekintést (Európa) nyújtunk az elsődleges energiahordozók tőzsdei áraira, különös tekintetel a földgáz árára és bizonyos származtatott energiaforrások áraira, valamint a CO2 kereskedelem regionális tőzsdei áraira.

Földgáz árak

Európában leggyakrabban használt holland tőzsdei (TTF) árak és a CO2 kvótaárak a német tőzsdén (EEX) EUR/MWh-ban

TTF CAL az adott naphoz viszonyított egy éves földgáz átlagár EUR/MWh-ban; TTF DAM az adott naphoz tartozó másnapi földgáz ár (Spot) EUR/MWh-ban; CO2 kvóta ár az adott naphoz tartozó német tőzsdén (EEX):

Az előző ábra kiegészítése egy szűkebb időintervallumban, valamint kibővítése a jelenlegi beszerzési stratégiák kialakításában fontosabb rövidtávú (havi és negyedéves) TTF árakkall és a hazai földgáztőzsde (CEEGEX) következő napi áraival.. Az ábrán jól megfigyelhető az árak közeledése – egybe olvadása – a különböző idő intervallumokra, ami a piac „megnyugvását” vetíti előre.

TTF Month +1  az adott naphoz viszonyított következő egy havi földgáz átlagár EUR/MWh-ban; TTF Q+1 az adott naphoz tartozó következő negyedéves földgáz ár EUR/MWh-ban, valamint a TTF CAL és TTF DAM árak

Jól megfigyelhető, hogy a hazai tőzsdei földgáz árak is követik a nemzetközi ártrendeket (igaz a kereskedői árak ezt nem autómatikusan és arányosan – eltérő kereskedői árprémiumok miatt).

A fenti ábra kiegészül a hazai tőzsdei ár aktuális forint árfolyamával korrigált és egy átlagos országos földgáz összetételére vetített forint árral (az adott ár megközelítő jellegű az eltérő földgáz összetétel miatt – igaz az eltérés a szabványos nagynyomású vezetékes gáznál kisebb mint +/- 1 %).

TTF DAM ár, CEEGEX  DAM ár EUR/MWh,  CEEGEX  DAM ár HUF/kWh,  és  CEEGEX  DAM ár HUF/~m3

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fenti árak az un. tőzsdei „molekula” árak, amelyre egyéb költségek, mint például a rendszerhasználati díjak is rakodnak a fogyasztói végfelhasználói árnál.

Mo földgáz mérlege 2021-2023 03

Forrás: CEEGEX