Európai Commodity/energia árak

Az adott fejezeten belül aktuálisan követjük a európai kontinentális energiapiacon meghatározó termékárakat, úgy is mint:

  • Villamos energia, Német tőzsdei EEX DAM-CAL, EUR/MWh 
  • Nyersolaj, Brent Crude oil, ICE Futures M+2, USD/barrel
  • Feketeszén, API2 Rotterdam, ICE actual M, USD/to
  • Földgáz, Holland tözsdei TTF DAM NeutralGP – CAL Y+1 on EEX, EUR/MWh
  • CO2 kvóta, Német tőzsdei EEX spot, EUR/MWh

Frissítve: 2024 04 15

Az európai energia árak változása 2024-ben.

A fenti adatok bontása eltérő adatcsoportok szerint a jobb áttekinthetőség érdekében

Villamos energia árak az EEX-n

Az alábbi ábra a villamos energia rövid-, közép- és éves termékárait mutatja hazánkban és a német tőzsdén (EEX -DAM -következő napi). Ezek az árak segíthetik a rövidtávú 1-3 havi és a negyedéves beszerzési árak megítélését a hazai fogyasztóknak.

Földgáz árak a holland tözsdén -TTF árak

Az alábbi ábra a földgáz rövid-, közép- és éves termékárait mutatja a holland földgáz tőzsdén (TTF) és a hazai földgáztőzsde (CEEGEX) következő napi áraival. Ezek az árak segíthetik a rövid távú 1-3 havi és a negyedéves beszerzési árak megítélését a fogyasztóknak.

TTF Month +1, TTF Q+1, TTF CAL és a TTF DAM árak, valamint a magyar földgáz tőzsde (CEEGEX) DAM ár, az adott naphoz tartozó másnapi földgáz ár EUR/MWh-ban,  

Jól megfigyelhető, hogy a hazai földgáz árak is követik a nemzetközi ártrendeket (igaz ezt nem autómatikusan és arányosan követi a hazai kereskedők árai – eltérő kereskedői árprémiumok miatt).

A fenti ábra kiegészül a hazai tőzsdei ár aktuális forint árfolyamával korrigált és egy átlagos országos földgáz összetételére vetített forint/köbméter árral (az adott ár megközelítő jellegű az eltérő földgáz összetétel miatt – igaz az eltérés a szabványos nagynyomású vezetékes gáznál kisebb mint +/- 1 %).

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fenti árak az un. tőzsdei „molekula” árak, amelyre egyéb költségek, mint például a rendszerhasználati díjak is rakodnak a fogyasztói végfelhasználói árnál.