Termelés KÁT – METÁR

Az alábbi ábra az elmult két és fél év KÁT és a METÁR havi termelési adatait és a fizetésre kötelezettek (elsősorban ipar) havi fogyasztási adatainak változását mutatja be ugyan azokban a hónapokban.
Az ábra jól szemlélteti, hogy a KÁT havi termelés téli hónapokra jelentősen visszaesik (50%) a nyári hónapokhoz képest (kezd dominálni a naperőmű parkok hatása). A termelt mennyiség az egyre növekvő beépített kapacitások hatására egyre nő. A METÁR termelési adatok továbbra is alapvetően a biomassza termelést tükrözik.

Ugyan akkor, a fizetésre kötelezettek energia felhasználása a 2020 április-júniusi visszaesés után visszanyerte a korábbi évek trendjét, sőt az júniusban a fogyasztás az elmúlt évek maximumára nőtt (amelyre természetesen kihatással van a havi napok száma is) és júliusban történelmi csúcsra emelkedett. Úgy tűnik a hazai ipar kilábalt a pandémiás negatív hatásból.
Természetesen a fizetők mértékének emelkedése (nevező növekedése) jelentősen kihatott a pénzeszköz fajlagos csökkenésére is.