Termelés KÁT – METÁR; KÁT kiegyenlítő energia, KÁT mérlegkör bevétel-kiadás szaldó; Pénzeszköz

Frissítve: 2023 09 19

Termelés KÁT – METÁR

Tekintettel arra, hogy a KÁT mérlegkörben a HUPX értékesítések bevétele nem érte el a megújúlók termelésére kifizetett támogatási összegeket és a mérlegkör működtetési költségét, így ismét fontossá vált az ipari fogyasztók számára, hogy mi zajlik a mérlegkör elszámolási körében, mivel ismét megjelent a Pénzeszköz, mint fizetendő járulékos költség.

Mint már korábban is megjegyeztük, a kormány egy 2022 áprilisi határozatával felfüggesztette a negatív szaldójú KÁT mérlegköri megtakarítások visszafizetését az ipari fogyasztóknak, amely egyébként a magas energiaárak miatt keletkeztek (amit egyébként, szintén az ipar fizetett ki).

Az alábbi ábra az elmúlt 3 év KÁT és a METÁR havi termelési adatait és a fizetésre kötelezettek (elsősorban ipar) havi fogyasztási adatainak változását mutatja be ugyan azokban a hónapokban.

Az ábrából jól következtethető a KÁT-METÁR termelés jelentős szezonális fluktuációja

A másik szintén figyelemre méltó adat, hogy az áprilisi Pénzeszköz fizetésére kötelezettek villamos energia fogyasztása (elsődlegesen az ipar) jelentősen csökkent, 17%-al az egy évvel korábbi azonos havihoz képest. Ez a folyamat, elsődlegesen az iparnál tapasztalható termeléscsökkentést jelzi, annak ellenére, hogy sok piaci szereplő a gázszámlák „kímélése” érdekében átterhelte az energiafogyasztását a relatíven olcsóbb villamos energiára.

Az aktuális nemzetközi és hazai energiaár-csökkenés következtében, júliusban a KÁT mérlegköri HUPX értékesítések átlagára 28,95 Ft/kWh-ra csökkent, miközben a KÁT termelőknek kifizetet átlagár ár (köszönhetően a magas inflációval korrigáltan) 37,85 Ft/kWh-ra emelkedett. Így a szaldó júliusban már 6,28 Mrd Ft-ot eredményezett, ami 2,82 Ft/kWh Pénzeszköz befizetésére kötelezi az ipari fogyasztókat.

Hasonlóan, ismét megjelenik a KÁT mérlegkör kiegyenlítő energia elszámolásának kérdése, amelyet részben, szintén a végfelhasználóknak kell fizetniük.

A több mint egy éves megújuló energiatermelési támogatási szünet után (KÁT – METÁR), ismét az iparnak kell finanszíroznia a KÁT-os termelőket, miközben egy keresztfinanszírozási célra 168,5 Mrd forintot vont ki a kormány a rendszerből. A kivonás azért különösen fájó az ipari résztvevőinek, mert valójában ez a kivonás forrása az ipar által megfizetett magas energiaárak.