KÁT kiegyenlítő energia KÁT mérlegkör bevétel-kiadás szaldó

Az IEF honlapján folyamatosan tájékoztatni kivánjuk az ide látogatókat az ipari energiafogyasztók szempontjából fontos adatokról, információkról, meghatározóan a MAVIR és a MEKH hivatalosan publikált adatai alapján, de kiegészítve a fogyasztói szemlélettel, következtetésekkel.

Az alábbi ábrán az elmult két év KÁT és a METÁR havi termelési adatait és a fizetésre kötelezettek (elsősorban ipar) havi fogyasztás adatainak változását mutatja be ugyan azokban a hónapokban. Az ábra jól szemlélteti, hogy a KÁT havi termelés téli hónapokra jelentősen visszaeset (75%) a nyári hónapokhoz képest (kezd dominálni a naperőmű parkok hatása). Ugyan akkor, a fizetésre kötelezettek energia felhasználása az április-júniusi visszaesés után vissszanyerte a korábbi évek trendjét. Elsősorban e két tényező befolyásolta elsősorban a Pénzeszköz havi alakulását

A Pénzeszközt korábban jelentősen befolyásoló kiegyenlítő energia (KE) költségek (pl. 2020 jauárban 1,71 milliárd Ft) az áprilisi jogszabály módósítás hatására látványosan csökkentek és a költségviselőkre rót havi terhek (szaldó) 200-300 millió körül alakul. Ez a KÁT termelők pontosabb menetrendezésének következménye és elsősorban a termelők felé jelentkező költség átterhelés (szabályzási pótdíj) hatása. Igaz ez a túlzóan megengedő és 6 év alatt lecsengő szabályzási pótdíj csökkentési mechanizmussal a legtöbb KÁT termelőnek nem jelent plusz költséget, mivel a tolerancia sávján belül tud maradni (nap-szél 3%).

Ez az a hazai mechanizmus, megitélésünk szerint, nem felel meg az EU CEP 2019/943 rendelet 5. cikk előirásának, azaz “Minden piaci szereplőnek felelőséget kell viselnie az általa a rendszerben okozott kiegyenlítetlenségekért” (kiegyenlítő szabályzási felelőség, amellyel kapcsolatban nincs derogációs lehetőség), így ezzel a tétellel csökkenteni lehetne a Pénzeszköz értékét és lényegesen egyszerübbé lehetne tenni a KE elszámolást is.

A Pénzeszközre szintén erős hatással vannak a HUPX következő napi árak (DAM) bevételi oldalról, de ezek az árak a KÁT mérleglegkör oldaláról kevésbé befolyásolhatóak, csak a mennyiségi likviditás van hatással a piacra.