Nyomtatás

Elnökség

Rovat: IEF Szervezete

ELNÖK

   
Dr. Nagy Zoltán  

Linde Gáz Magyarország Zrt. képviseletében


  okl. gépészmérnök, szakközgazdász, mérnök-jogász, a műszaki tudományok kandidátusa

1976-1998 OLAJTERV, OKGT-MOL, Centropa vállalatoknál: tervezésfejlesztéssel és az energia kereskedelem terén töltött be különböző pozíciókat

1998-2003 Lukoil Magyarország Kft. igazgatója

2003-2006 EU strukturális és kohéziós pályázati tanácsadó (energia projektek)

2006- Linde Gas csoport közép-kelet európai energetikai igazgatója
     

ELNÖKSÉGI TAGOK

 

   
Fagyas Norbert  

Duna-Dráva Cement Kft. képviseletében

  gépészmérnök (környezetgazdálkodási szakirány)

1993-tól a Duna-Dráva Cement Kft.-nél dolgozik különböző beosztásokban (vám- import ügyintéző, anyag- és energiagazdálkodási osztályvezető).

Jelenleg a Heidelberg Cement Group cégcsoport magyarországi leányvállalatainak (DDC, TBG, DK, BTC) beszerzését irányítja, mint beszerzési menedzser.

     
Láng Géza  

Nitrogénművek Zrt. képviseletében

 

1973-tól a Nitrogénművek Zrt dolgozója, jelenleg energetikai főmunkatárs.

Korábbi beosztások: technológus, ammónia üzemi szakmányvezető, ammónia üzemben üzemi tchnológus, kazán üzem vezetője, vállalati főenergetikus

     

Dr. Kovács Pál József

 

MOL Nyrt. és a TVK Nyrt. képviseletében

 

1970-1999 között az MVM-nél dolgozott különböző szakértői és vezetői területeken.

1999-2009 a MOL Csoport energiabeszerzés vezetője.

Jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az áram és földgáz kereskedelem, beszerzés, valamint energiagazdálkodás területén.

Jelenleg nyugdíjas, a MOL Nyrt külső tanácsadója.

     

Babka Miklós

  MOL Nyrt. képviseletében

Babka

 

2001-ben végzett villamosmérnökként energetika szakon

2004-ben került a MOL-hoz, ahol a villamos energia és földgáz versenypiaci beszerzésénél a kezdetektől jelen van. Foglalkozott szerződésmenedzsmenttel, pályáztatással, a beszerzési portfolió megtervezésével, a fogyasztási és termelési igények felmérésével, valamint a szabadpiaci energia beszerzési folyamatok kidolgozásával nagy- és kisfogyasztókra vonatkozóan egyaránt. 2008-tól a MOL villamos energia kereskedelmi folyamatainak kidolgozását segítette és jelenleg is ezzel foglalkozik.

 

 

 

 Szervezeti változások

 Az egyesület 2011. március 9-i éves Közgyűlésén új vezetőséget választott, amelyet a 2011 szeptember 28-i rendkívüli közgyűlésén megerősített és módosította az alapszabályt is.

2014 májuus 8-i közgyülésen Varga László helyett Babka Miklós került a vezetőségbe.

Az elnökség tagjai:    Elnök               dr. Nagy Zoltán           Linde Gáz Magyarország Zrt

                                Tagok              Láng Géza                  Nitrogénművek Zrt
                                                       Fagyas Norbert           Duna Dráva Cement Kft
                                                       Babka Miklós             MOL Nyrt
                                                       dr. Kovács Pál             MOL Nyrt

Az új elnökség továbbra is alapvető céljának tartja, hogy megvédje és javítsa tagjainak és az ipari fogyasztóknak a versenyképességét, mint non-profit szervezet.

Az elnökség hisz abban, hogy az EU-s tagországokban működő hasonló érdekvédelmi szervezetek tapasztalatait is hasznosítva, magasabb szintre tudjuk emelni a tagság részére biztosítandó információkat, többek között:

  • a regionális áram és földgáz piacról
  • a hazai nagykereskedelmi és végfelhasználói áram és földgáz árakról
  • a regionális és hazai CO2 kvótáról és kereskedelméről
  • az EU-s szabályozásról, hazai törvényi és rendeleti háttérről
  • az energiahatékonyság, a megújuló energiák hasznosítás lehetőségeiről

Az új vezetés elkötelezett az érdekképviseleti tevékenység kiszélesítésében az NFM, NGM, MEH, a rendszerirányítók, piaci szereplők és az EU-s érdekvédelmi szervezetek irányában.

Az új elnökség felülvizsgálta az IEF költséggazdálkodását és jelentős költségtakarékossági lépéseket indított el, amelynek eredményeként csökkenteni tudta a tagdíjakat.

A megújuló munkaprogram szellemében workshopok, konzultációk szervezésével szeretnénk az egyes területek kiemelkedő szakértőinek bevonásával átadni a legfrissebb ismereteket az energia beszerzés, jogalkotás, energiagazdálkodás kérdéseiről. Ezen belül be szeretnénk indítani a tag-társaságainknál elért eredményeknek egymás közötti megosztását.

E munkaprogram részeként, a vezetőség az IEF tagság részére szakmai konzultációt szervez a Magyar Energia Hivatal illetékes vezetőivel a módosított GET és VET és alsóbb szintű jogszabályok változásainak értelmezéséről, az ipari fogyasztókat érintő hatásáról.

Rendszeressé tettük - egyenlőre az árampiaci -szakmai találkozókat, amelyeken a hazai piaci szereplőkkel áttekintjük a nemzetközi energiapolitika változásait, a hazai energia-mix alakulását közép-hosszútávon, különös tekintettel a megújulók hatására, az egyes villamos áram-termelő szektorok támogatási rendszerének átalakítására és kihatásukat a versenyképes árakra, energiahatékonyságot előmozdító intézkedésekket, piacintegrációs lépésekket, a hazai és nemzetközi energia tőzsdék szerepét a magyar energiapiac alakulására.

Szintén kiemelt feladatnak tartjuk, és új alapokra kívánjuk helyezni a külső és belső kommunikációt.

Folyamatban van az egyesület honlapjának megújítása.

A honlap szakmai részét, a korábbi gyakorlatnak megfelelően három részre bontjuk:

  • Villamosenergia (dr. Kovács Pál)
  • Földgáz (Láng Géza)
  • Klímaváltozás, emisszió kereskedelem, CO2 (ifj. Szaniszló Mihály)

Honlapunkon nem kívánjuk megismételni a más forrásokon is elérhető általános energetikai információkat, csupán hivatkozást közlünk az általunk javasolt forráscímekre.

A honlapon a szakmai információk alapvetően két módon lesznek elérhetők:

  1. mindenki számára hozzáférhetően, az iparágat érintő részletes szakmai elemzések, értékelések, az IEF saját belső elemzéseinek nyilvános része. A villamos áram és földgáz piac árképzési kérdései, piaci helyzetértékelések, beszerzés stratégiák elemzése. Versenyképességi értékelések. Hazai és nemzetközi piaci- és rendszerhasználati, szabályzási kérdések. EU piac szabályzási elképzelései, rendelet előkészítések.
  2. csak tagjaink részére, a tagjaink beszerzési és piaci tapasztalatainak értékelése, piaci és beszerzési stratégiák elemzése, tapasztalatcseréje. Kereskedők értékelése. Árviszonyok. Tagok üzletpolitikai információcseréje. Az EU társszervezeteink lobby tevékenysége, részvételünk e tevékenységben.

A honlap magyar nyelvű, de az IFIEC tevékenységével kapcsolatos információk alapvetően angol nyelvűek.

Budapest, 2014. május 12.

Üdvözlettel:

dr. Nagy Zoltán
IEF Elnök